Refinery Kedua Pengerang?

Refinery Kedua Pengerang?

Eh? Pengerang ada projek refinery lain selain PrefChem RAPID? Jom, kita baca.

 

PROJEK KUOKANG REFINERY

 

  • Projek Kuokang refinery diuruskan oleh Kuokang Petrochemical Technology Co di Taiwan, China pada mulanya.
  • Projek dicadangkan pada tahun 2006 dengan harapan untuk menghasilkan 300 000 barrels sehari, develop kilang-kilang yang mampu hasilkan 25 varieties of chemical products dan menghasilkan 8.17704 juta barrels ethylene plant setahun.
  • Ministry of Economic Affair (MOEA) kata, kalau projek ni jadi, ia dapat boost ekonomi Taiwan dengan create 375 000 employments, attract NT$933.6 billion dalam pelaburan masa hadapan dan generate NT$460 billion dalam pengeluaran tahunan.
  • MOEA juga janji, if Projek Kuokang ni jadi, MOEA akan make sure Kuokang venture guna latest technology je untuk increase produk Petrochemical but at the same time, dapat create less pollution.

So, projek ni diluluskan tak?

  • Penduduk-penduduk di Taiwan bagi amaran, if Kuokang Refinery ni ditubuhkan, ia still affect environment, affect health risk, affect Indo-Pacific humpback dolphins yang semakin pupus & basically, akan affect alam semula jadi.
  • Lagipun, industrial complex tu akan perlukan lebih dari 4000 hektar tanah untuk develop.
  • Then, nanti akan bina harbor untuk export Petrochemical products, juga fish & farm products.
  • So, nanti bukan setakat affect kualiti udara, malah affect food security.
  • Kesimpulannya, projek dibatalkan pada tahun 2011 atas bantahan daripada environmentalist dan penduduk-penduduk tempatan, terutamanya pekebun dan nelayan.

Then, apa kaitan dengan Pengerang kan?

Disebabkan ramai yang bantah itulah, Kuokang Refinery Projek dipindahkan ke Pengerang dan munculnya KPTC-MIRPD. KPTC stands for Kuokang Petrochemical Technology Corporation manakala MIRPD stands for Malaysia Integrated Refinery & Petrochemical Development.

  • KPTC-MIRPD meupakan salah satu dari 3 projek under Pengerang Integrated Petroleum Complex (PIPC)
  • KPTC di Pengerang just 10% dari site PIPC yang seluas 22 500 hektar.

 

Tapi, PIPC SUSPEND investment ke atas projek tu due to economic reasons. Walaupun, PIPC sedar bahawa,

  • KPTC-MIRPD akan dapat hasilkan kepulangan yang besar untuk pembangunan keperluan infrastruktur untuk jadikan Pengerang sebagai pusat oil & petrochemical.
  • KPTC akan dapat pelaburan asing dalam US$12.8 billion dan beri peluang pekerjaan pada penduduk-penduduk kawasan tu.
  • Maka, projek KPTC-MIRPD telah dilaksanakan di Pengerang dan telahpun siap.
  • KPTC-MIRPD mampu menghasilkan 150 000 barrels sehari.
  • Refinery complex ni mampu hasilkan Ethylene, Propylene & banyak lagi Petrochemical products.
  • Juga consist of crude distillation unit (CDU), Naphtha cracker & aromatic units & run Saudi Arabian crude.

 

Kalau nak belajar tentang bagaimana nak cari kerja di Refinery dan Oil and Gas, boleh klik di  sini:

HOW TO JOIN OIL & GAS 1 & 2

September 5, 2020

0 responses on "Refinery Kedua Pengerang?"

Leave a Message

OGM Academy © oilandgasmaster.com
X