Drilling Pertama Dunia di Artik?

Tahukah Kalian, Penggerudian Pertama Dunia di Artik telah berlaku di lapangan minyak Prirazlomnoye, Rusia?

Lapangan minyak Prirazlomnoye adalah medan minyak pesisir pantai pertama Artik yang terletak di Laut Pechora, selatan Novaya Zemlya, Rusia. Ianya merupakan pembangunan minyak luar pesisir komersial pertama di sektor Artik Rusia.

Perkembangan lapangan minyak ini didasarkan pada platform Prirazlomnaya pegun tunggal, yang merupakan platform minyak kalis-ais arktik yang pertama di dunia. Penggerudian komersial dirancang untuk bermula pada awal tahun 2012, namun ia tertunda sekurang-kurangnya hingga musim bunga tahun 2013 disebabkan oleh “kebimbangan keselamatan” yang dilakukan oleh protester di Rusia.

Kebimbangan keselamatan telah diutarakan mengenai platform Prirazlomnoye, menekankan tentang penggunaan peralatan yang diberhentikan (bahagian atas TLP 1984 rig), namun pelan tindak balas minyak Gazprom untuk Prirazlomnaya diperbaharui pada tahun 2014, dan kebanyakan soalan yang diutarakan oleh protester telah dapat dijawab oleh pihak sewajarnya.

Lapangan minyak Artik Prirazlomnoye telah berjaya menghasilkan 10 juta barrel tong Minyak Arktik Utara Rusia pada Mac 2016.

 

 

Sejarah

Lapangan minyak Prirazlomnoye, Rusia ini ditemui pada tahun 1989. Pada tahun 1993, lesen pembangunan dikeluarkan kepada Rosshelf, anak syarikat Gazprom, dan bidang itu akan beroperasi pada tahun 2001.

Pada bulan Jun 2000, syarikat tenaga kerja Gazprom dan Jerman Wintershall menandatangani memorandum kerjasama dalam membangunkan lapangan minyak Prirazlomnoye. Syarikat Rosneft juga mahu menyertai projek ini.

Pada tahun 2002, lesen itu dipindahkan ke Sevmorneftegaz, usahasama Gazprom dan Rosneft. Kemudian Sevmorneftegaz telah menjadi anak syarikat milik penuh Gazprom. Terdapat rancangan untuk lulus pembangunan Prirazlomnoye ke Gazprom Neft, lengan minyak Gazprom. Nama Prirazlomnoye bermaksud “pada “geological fault” atau lurah yang terdapat pada struktur geologi.

 

 

Rizab Minyak Prirazlomnoye, Rusia

Lapangan minyak Prirazlomnoye mempunyai rizab 610 juta tong (97 juta meter padu).

 

 

Pembangunan Lapangan Minyak Prirazlomnoye, Rusia

Konsep pembangunan lapangan didasarkan pada platform Prirazlomnaya yang tidak bergerak. Platform minyak, yang dibina oleh limbungan kapal Sevmash di Severodvinsk, dijangka siap pada 2011 dan selepas itu penggerudian akan bermula.

Platform Prirazlomnaya dilengkapi dengan bahagian atas platform Hertfordshire (TLP) yang diagihkan pada 1984, Hutton field Conoco, yang merupakan platform kaki ketegangan (TLP) pertama yang dibina..

Minyak yang dihasilkan akan diangkut oleh kapal tangki minyak berliku berganda Mikhail Ulyanov dan Kirill Lavrov yang dibina di Limbungan Kapal Admiralty dan dikendalikan oleh Sovcomflot, untuk mengangkut kapal dan penyimpanan kapal yang mengangkut Belokamenka, yang terletak di Kola Bay berhampiran Murmansk.

Gazprom berpendapat untuk membina kilang minyak di Teriberka di lokasi kilang LNG pembangunan Shtokman untuk memproses minyak dari lapangan minyak Prirazlomnoye dan Dolginskoye. Konsep pembangunan itu telah direka oleh Vniigaz Institute, anak syarikat Gazprom.

Anggaran pengeluaran minyak tahunan maksimum dijangka mencapai 6.6 juta tan. Jumlah pelaburan dijangka kira-kira AS $ 1.03 bilion.

 

 

Minyak pertama dari Prirazlomnaya

Pembinaan Prirazlomnaya mengambil hampir satu dekad. Pemasangan platform telah ditunda ke Laut Pechora pada bulan Ogos 2011, namun diperlukan 2.5 tahun sebelum pengeluaran bermula pada bulan Disember 2013.

Pada tahun 2014, Gazprom menjangkakan untuk menyampaikan sekurang- kurangnya 300,000 tan minyak mentah Artik (ARCO).

 

 

Isu-isu alam sekitar

Menurut kajian kemungkinan senario tumpahan minyak Arctic dari platform minyak Prirazlomnaya yang disiapkan oleh para saintis Rusia, bersama-sama dengan alam sekitar dari Greenpeace dan WWF-Rusia Greenpeace dan Dana Hidupan Liar Dunia Gazprom tidak bersedia untuk menangani secukupnya dengan tumpahan yang berkaitan dengan pengeluaran minyak.

Kementerian Kecemasan Rusia mengesahkan bahawa pelan tindak balas minyak tumpahan minyak Gazprom tamat pada bulan Julai 2012, membuat sebarang penggerudian syarikat itu mengusahakan di Artik yang haram sehingga yang baru diserahkan dan diluluskan.

Pada 24 Ogos 2012, sekumpulan aktivis Greenpeace di bawah Kumi Naidoo mengukur platform dan memasang sepanduk “Jangan membunuh Artik”. Pada 18 September 2013, kapal Greenpeace Arctic Sunrise melengkapkan pelantar minyak Prirazlomnaya sementara tiga anak kapal cuba memasuki platform.

Sebagai tindak balas, Pengawal Pantai Rusia merampas kapal dan menahan para aktivis. Kapal kemudiannya ditarik oleh kapal pengawal pantai ke pelabuhan Arktik Rusia Murmansk. Krew terdiri daripada tiga puluh ahli dari enam belas kebangsaan yang berbeza.

Kerajaan Rusia berhasrat membebankan aktivis Greenpeace dengan cara merompak, yang membawa hukuman maksimum lima belas tahun penjara. Ia adalah tindak balas paling teguh yang Greenpeace telah menemui dari kerajaan sejak pengeboman Rainbow Warrior pada tahun 1985, kata Phil Radford, pengarah eksekutif Greenpeace USA.

Belanda melancarkan tindakan undang-undang untuk membebaskan 30 aktivis Greenpeace yang dikenakan di Rusia dengan kesalahan percubaan merompak. Arctic Sunrise adalah kapal bendera Belanda.

Menteri Luar Frans Timmermans berkata Belanda telah memohon kepada Tribunal PBB untuk Undang-Undang Laut, yang menyelesaikan pertikaian maritim antara negara-negara. Belanda melihat penahanan kapal sebagai haram.

Ianya merupakan pembangunan minyak luar pesisir komersial pertama di sektor Artik Rusia. Penggerudian komersial dirancang untuk bermula pada awal tahun 2012, namun ia tertunda sekurang-kurangnya hingga musim bunga tahun 2013 disebabkan oleh “kebimbangan keselamatan” yang dilakukan oleh protester di Rusia.

Platform pengerudian pesisir pantai Prirazlomnoye, di Laut Pechora di atas bulatan Artik, mula mengekstrak minyak pada bulan Disember 2013, dan memuatkan penghantaran pertama pada bulan April 2014

 

P/S: Kalau korang berminat nak belajar tentang Oil and Gas dan dapat Sijil untuk letak dalam resume, boleh klik link ni utk join

http://preorderintroductionoilgas.wasap.my/

May 30, 2019

0 responses on "Drilling Pertama Dunia di Artik?"

Leave a Message

OGM Academy © oilandgasmaster.com
X