Primavera P6 - Basic Introduction

5( 1 REVIEWS )
37 STUDENTS

Apa itu Primavera P6? Primavera ialah software Project Portfolio Management
Ia merangkumi: Project Management, Product Management, Collaboration, Control Capabilities, & Integration with Oracle dan ERP system

Pengenalan

Memperkenalkan Software Project Management Paling High Demand dalam Oil and Gas!

“Semua Projek-projek besar pakai Primavera P6” – Engineer Planner

“Requirement Dalam Projek Oil and Gas Pun Banyak Demand Skill Primavera P6” – Head of Planner

========================================================

Apa itu Primavera P6?

Primavera ialah software Project Portfolio Management yang high demand especially untuk projek Oil and Gas

Ia merangkumi:
1) Project Management
2) Product Management
3) Collaboration
4) Control Capabilities
5) Integration with Oracle dan ERP system

Software ini dilancarkan oleh Primavera Systems pada tahun 1983 dan dibeli oleh Oracle Corporation pada tahun 2008

========================================================

Kelebihan Pakai Primavera

1. Reduce Risk dan Cost
Apabila Project Schedule ada error, benda terlepas pandang, inconsistent etc, kos projek akan meningkat.
Dengan Primavera, kita boleh identify siap2 apa risk dan bole mitigate melalui planning, managing dan completing project.

2. Senang Nak Guna Software Primavera
Dalam Primavera benda paling best ialah nak access dan manage schedule sangat simple. Masukkan je information dan tunggu software tu nak cek kalau ada
pape masalah.

Contoh isu seperti kerja shift pekerja tak cover, terlalu ramai staff atau tak cukup raw materials.

3. Projek Besar2 Semua Pakai Primavera
Contoh Projek MRT, Construction Pelantar Minyak, Petrochemical, Kapal FPSO dan Bangunan Pencakar Langit.

4. Senang Nak Optimize Projek
Primavera platform terbaik untuk semua resource yang terlibat dalam projek untuk senang di-monitor dan adjust supaya dapat ikut apa project scope yang
diperlukan. Kat situ kita boleh lihat kat mana area yang kita boleh save cost.

5. Literally Semua benda boleh letak dekat Primavera
Even pasal compliance dengan politik dan undang2 alam sekitar boleh kita letak dalam Primavera supaya kita alert benda2 yang di luar kawalan kita. Semua Data tu boleh diletak, di-track, dan di-analyze dalam satu tempat.

6. Boleh buat Forecast
Kadang2 bila projek da jalan, mesti ada tetiba nak topup barang, tambah activities last minute dan macam2 perubahan. Dengan Primavera, setiap progress projek
boleh dapat detect siap2 atau forecast pada awal stage lagi.

7. Komunikasi Lebih Baik
Primavera di-design untuk memudahkan Manager ke Staff berkomunikasi dengan lebih baik dan mudah. Tambah pula satu projek tu beratus dan beribu staff.
Guna Primavera Memang sesuai dalam situasi ni. Boleh tambah nota dalam schedule dan semua user boleh nampak.

8. Gerak Kerja Lebih Lancar antara Contractor, Sub
Contractor dan Client
Bila Komunikasi lebih baik, gerak kerja lancar especially dalam Oil and Gas ada banyak main contractor, sub contractor, suppliers etc.

9. Staff Bole Create, Adjust dalam Schedule
Primavera bab Scheduling, Planning memang thorbaik. Ahli projek boleh access dan create their own schedule di mana-mana sahaja. Diorang juga boleh minta
schedule request, buat timesheets dan jenis schedulling lain.

10. Complex Project Jadi Lebih Kacang
Primavera Boleh Break down Big Project kepada Smaller Task dan nampak achievable.

11. Primavera Software Relevan dan Paling Demanding
Kalau dekat US, digunakan untuk military dan government. Kalau Top Engineering Companies pula, Top 400, 375 daripadanya menggunakan Primavera P6.

=======================================================

Kenapa Primavera dan Bukan Microsoft Project dan
Software Lain

Big Difference ialah:
Microsoft Project = Design untuk 1 Projek

Primavera = Boleh merangkumi Multiple Projek,
Multiple Program (1 Department, Multiple Projects),
Multiple Portfolio (1 Company, Multiple Department)

 

========================================================

Siapa patut belajar Primavera

1. Planning Engineer, Planner, Project Engineer
2. Sesiapa yang terlibat dalam Project mesti pakai nyer
3. Yang terlibat dalam create, read, understand project schedule dan planning
4. Nak jadi top dan leaders dalam Project Management

========================================================

Kenapa Project Planning Penting

Research mengatakan 4 out of 5 Project Construction Samada mengalami Delay dalam Delivery Date atau Over Budget

 

Kenapa jadi Sebegitu?

1) Project Mengendalikan Banyak
Company/Contractors dalam satu masa menyebabkan
Coordination Lemah

2) Banyak Company dikendalikan bermakna banyak
perubahan dan isu berlaku dalam satu masa.

Main Contractor atau Client tak mampu nak respond dan
handle situation dalam masa yang sama.

3) Bila banyak Company juga bermaksud tak sempat
nak tengok any potential problem yang akan berlaku
pada setiap pihak yang menyebabkan future risk tak
dapat dielakkan

========================================================

Bagaimana Primavera Membantu?

1) Include Multiple Projects dalam Satu Platform

2) Include Schedule, Budget, Planning, Risk, Costs, Resources, dan Changes, Documents dan Open Collaboration untuk semua pihak

3) Web based solution, boleh diakses di mana-mana dan perubahan di-sync across semua pihak dalam project sama. Maknanya semua maklumat ialah real time information. Tak perlu update setiap masa dekat semua orang. Semua online je la senang kata

4) Primavera ada feature unik tentang time-cost-resources-risk yang mana membantu Project Manager tak terlepas pandang isu pending, potential risk, perubahan cost semasa, dan early warning indicator dan updated expected completion date selepas setiap perubahan berlaku.

========================================================

Bagaimana Nak Download Primavera?

Boleh refer Video Pertama di bawah untuk Download Secara PERCUMA

=========================================================

Solusi Anda Untuk Belajar Primavera?

Primavera ialah software Project Portfolio Management
Ia merangkumi:
1) Project Management
2) Product Management
3) Collaboration
4) Control Capabilities
5) Integration with Oracle dan ERP system

Modul yang akan di-cover:

Level 1
Start up a new project.
Creating a new project.
Defining the Calendar.
Defining project breakdown structure.
Defining Work breakdown structure, WBS.
Creating WBS.
Adding milestone and activities.
Adding Logic links.
Developing a closed network.
Scheduling the project.

Level 2
Understand Roles, Resources, and Expenses
Assigning Roles, Resources, and Expenses
Resource Optimization
Managing Data in Schedules, Costs and Resources

Level 3
Managing Baselines
Updating the Progress
Monitoring and Controlling the Progress.
Produce Progress Reports

PRE ORDER NOW

Contact Our Affiliate to get Coupon for discount special price. https://preorderprimavera.wasap.my/

Course Curriculum

Introduction to Primavera
How to download Primavera FREE 00:00:00
Level 1
Start up a new project. 00:00:00
Defining the Calendar. 00:00:00
Defining project breakdown structure. 00:00:00
Defining Work breakdown structure, WBS. 00:00:00
Adding milestone and activities. 00:00:00
Adding Logic links. 00:00:00
Scheduling the project. 00:00:00
Adding Closed Network 00:00:00
Level 2
Understand Roles, Resources, and Expenses 00:00:00
Assigning Roles, Resources, and Expenses 00:00:00
Manpower Equipment Histogram 00:00:00
S Curve Formation 00:00:00
Mannaging Data in Schedules, Costs and Resources 00:00:00
Level 3
Managing Baselines 00:00:00
Monitoring and Controlling the Progress. 00:00:00
Updating the Progress 00:00:00
Produce Progress Reports 00:00:00
Quizzes
Quiz – Level 1, 2 & 3 Unlimited

Course Reviews

5

5
1 ratings
  • 5 stars1
  • 4 stars0
  • 3 stars0
  • 2 stars0
  • 1 stars0
  1. This course does help me to have a solid foundation in Primavera, sebelum ni belajar youtube sahaja.

    5

    Finding a course is the fastest way to get a decent grounding in primavera. Paling cepat.If you’re interested in project management (in whatever field you’re in), wajib belajar Primavera. Having some background in Engineering or Construction is suggested, as these are the sectors where P6 is most used.Some project management background is not completely essential, but it certainly helps in the end if you want to become a planner.

    In the areas of project management, Primavera P6 are used. If you’re planning to learn this software then you must learn from an experienced individual.Only an industry-savvy individual can more effectively produce the content.

    I still remember, there is a story where someone learn Primavera just from youtube tutorial and applied for employment. He was unable to answer questions about this software in the interview.

    The class is taught by experienced trainers.They will therefore be able to maximize your material retention and use the tool as quickly as you complete the course. If you don’t understand, the key is to engage and ask questions.

    The more you use, the more options you tend to explore, the more you need to work practically, the better for you.

TAKE THIS COURSE
  • RM350.00 RM99.00
  • UNLIMITED ACCESS
  • Course Certificate

Instructors

37 STUDENTS ENROLLED

Related Courses Widget

Top Rated Course

Course Reviews

OGM Academy © oilandgasmaster.com
X