Bagaimana Sejarah Minyak dan Gas Bermula?

Bagaimana Sejarah Minyak dan Gas Bermula?

Minyak menjadi satu sumber kegunaan dalam kehidupan kita. Tanpa minyak, kita tak boleh gerakkan kenderaan kita.

Tetapi tahukah anda sejarah atau asal usul tentang minyak? Siapa nak tahu, sila teruskan nembaca artikel ini.

Pertama sekali, apa maksud minyak?

Minyak, merupakan kata yang diambil dari Latin iaitu “petra” yang bermaksud batu. “Oleum” juga bererti minyak, atau disebut minyak mentah.

Tahukan anda bahawa bangsa china yang temui minyak pertama?

Minyak pertama sebenarnya ditemui oleh Bangsa China pada 600 tahun sebelum
Masihi. Ia diangkut dalam talian paip yang diperbuat daripada buluh. Walau bagaimanapun, penemuan minyak Kolonel Drake yang terkenal di Pennyslavia pada tahun 1859 dan penemuan Spindletop di Texas pada tahun 1901 telah memberikan fasa baru dalam ekonomi minyak baru.

Menjelang tahun 1919, jualan petrol melebihi minyak tanah. Kapal minyak, trak dan kapal terbang ketenteraan dalam Perang Dunia Pertama membuktikan peranan minyak bukan sahaja sebagai sumber tenaga strategik, tetapi juga sebagai aset ketenteraan yang kritikal. Cuba kauorang bayangkan betapa kayanya negara yang jual minyak ini. Untungnya tinggi beb.

Rockefeller antara watak penting dalam pengurusan minyak ini.

Aii, sape pulak Rockefeller ini? Dengar nama macam artis Hollywood kan? Hehe.

Rockfeller yang memulakan kerjanya dalam bidang penapisan pada tahun 1879, telah membentuk Standard Oil Company. Pada tahun 1879, Standard Oil bukan sahaja menguasai 90% daripada kapasiti penyulingan Amerika, tetapi juga saluran paip dan sistem perhimpunannya. Menjelang akhir abad ke 19, dominasi Standard Oil telah berkembang penerokaan, pengeluaran dan pemasaran. Hari ini Exxon Mobile merupakan syarikat pengganti Standard Oil.

Mamat ini bukan calang calang orang guys. Nantikan artikel seterusnya pasal Rockfeller ini. [TEASER sikit]

Ok back to the story, Sementara Rockerfeller membina empayar di Amerika Syarikat, keluarga Nobel dan Rothschild bersaing untuk mengawal pengeluaran dan penyulingan minyak Rusia.

Dalam mencari rangkaian pengangkutan global untuk memasarkan minyak tanah mereka, Rothschild menugaskan kapal minyak tangki pertama dari pedagang Inggeris, Marcus Samuel. Kapal tangki yang pertama dinamakan Murex, berbentuk kerang yang akhirya menjadi logo Shell Transport and Trading yang dibentuk oleh Samuel pada tahun 1897.

Royal Dutch Petroleum bermula di Hindia Belanda pada tahun 1800 an. Pada tahun 1892 Royal Dutch Petroleum telah mengintegrasikan operasi pengeluaran, perpaipan dan penapisan. Seterusnya, pada tahun 1907, Royal Dutch dan Shell Transport and Trading bersetuju membentuk Royal Dutch Shell Group.

Pada tahun 1907 juga, penemuan minyak di Iran oleh bekas pelombong emas British dan Timur Tengah membawa kepada penubuhan Syarikat Minyak Anglo-Persia. Kerajaan British kemudiannya membeli 51% daripada saham syarikat pada tahun 1914 untuk memastikan bekalan minyak yang mencukupi bagi Tentera Laut Diraja menjelang tahun-tahun Perang Dunia Pertama. Syarikat itu menjadi British Petroleum pada tahun 1954 atau dikenali sebagai BP.

Di Amerika Syarikat pada tahun 1901 penemuan lapangan Spindletop di Texas akhirnya menghasilkan syarikat-syarikat seperti Gulf Oil, Texaco dan lain-lain. Seterusnya, pada tahun 1930an Gulf Oil, BP, Texaco dan Chevron telah terlibat dengan konsesi yang membuat penemuan utama minyak di Kuwait, Arab Saudi dan Libya. Berdasarkan penemuan tersebut, satu kartel tujuh syarikat telah dibentuk yang menguasai perniagaan minyak dan gas dunia untuk kebanyakan abad kedua puluh.

Tujuh syarikat tersebut dikenali sebagai “Seven Sisters” iaitu Exxon (atau sebelumnya Standard Oil), Royal Dutch / Shell, BP, Mobil, Texaco, Gulf dan Chevron.

Faham tak? Kalau tak faham baca sekali lagi. Huhu

Bermula pada tahun 1950-an, banyak peralihan kawalan berlaku daripada syarikat “Big Oil” dan negara-negara pengguna minyak ke negara-negara pengeluar minyak.
Kerajaan bagi kebanyakan negara-negara pengeluar minyak mula menegaskan kuasa mereka bagi mengawal sumber minyak dan gas.

Bagi menandakan kuasa mereka, pada tahun 1960 kerajan Venezuela, Arab Saudi, Iraq, Kuwait dan Iran telah mengasaskan Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport
Petroleum (OPEC) bagi berunding dengan syarikat-syarikat minyak berkenaan isu pengeluaran, harga dan hak konsesi minyak. Kalau nak tahu apa itu OPEC, baca artikel lepas kat page ini.

Kalau kauorang perasaan teknik kaedah penghasilan minyak ini berubah ikut zaman.

Era 90, dimana penemuan bidang-bidang baru seperti penggerulian mendatar, kejuruteraan bawah laut dan hidraulik patah (fracturing hydraulic). Keretakan hidraulik adalah proses menyuntikan air, bahan kimia dan pasir dalam telaga. Fraktur yang terhasil dalam batu serpihan sekeliling membolehkan hidrokarbon terkeluar. Pada tahun 1997, Mitchell Energy telah melakukan frasa “slickwater” pertama.

Di mana, kaedah ini dapat menurunkan kos hidraulik. Sepanjang tempoh 10 tahun, teknik ini telah ditambah dengan kemajuan dalam
penggerudian mendatar. Pengeluaran yang dihasilkan digabungkan dengan kelembapan ekonomi global pada masa itu membawa penurunan harga gas asli sebanyak 85%.

Ok guys kita dah sampai penghujung, yeahhhh.

Setiap bidang memerlukan revolusi untuk terus relevan dan berkembang sesuai dengan zaman. Jadi untuk terus relevan dalam industri, kita juga perlulah bertindak sesuai dengan zaman.

Teknologi sangat membantu dalam perkembangan industri minyak dan gas.

Nak belajar pasal Oil and Gas dengan saya, dipersilakan klik link di bawah:
https://oilandgasmaster.com/course/introduction-to-oil-gas-1/ 

September 5, 2020

0 responses on "Bagaimana Sejarah Minyak dan Gas Bermula?"

Leave a Message

OGM Academy © oilandgasmaster.com
X