6 Sebab Electrical & Instrument Manager Patut Latih Staff Tentang IECEx

5 Sebab Electrical & Instrumentation Managers Patut Latih Staff tentang IECEx

 

Dalam industri Oil and Gas, tak ramai yang mempunyai basic Knowledge IECEx walaupun telah lama bekerja dan pelbagai projek telah delivered.

 

Kalau nak tahu, IECEx ialah standard yang digunakan untuk equipment electrical dalam kawasan Hazardous Area atau kawasan terdedah pada gas hidrokarbon.

 

Bila sebut pasal IECEx ia juga melibatkan keselamatan kerana ia melibatkan bagaimana nak pastikan equipment digunakan adalah selamat digunakan dalam Hazardous Area.

 

Dalam post ni, anda akan didedahkan tentang bagaimana pembelajaran IECEx ini penting dan anda sebagai manager atau supervisor department bahagian Electrical dan Instrumentation perlu latih staff anda kenal dan belajar tentang IECEx

 

  • Save Cost and Maximise Profit

Cost dan Profit merupakan faktor utama dalam decision making syarikat.

 

Sering berlaku dalam projek Oil and Gas, equipment yang dibeli atau dipasang tidak menepati syarat IECEx. Walaupun dalam Certificate dan Datasheet dah mention comply to Zone 1 atau Zone 2, namun apabila sampai dekat site dan dicek oleh IECEx Inspector, jarang dapat kurang punch list.

 

Selain itu, dalam proposal dan bidding stage juga sering berlaku kesilapan equipment yang diletakkan tak comply dengan standard IECEx. Apabila projek nak jalan, budget selalu burst atau over budget kerana tersilap letak equipment yang tak comply IECEx.

 

Kesemua hal ini melibatkan extra-cost pada syarikat sejumlah berpuluh-puluh ribu ke ratusan ribu depending on saiz projek tersebut.

 

 

  • Competency

 

Dengan implementasi IECEx dalam PTS Standard Petronas, Sesetengah projek ada requirement perlu Certified IECEx Inspector untuk inspect equipment dipasang.

 

Dengan ada in house Certified IECEx, syarikat menjadi mudah untuk gunakan pekerja tersebut untuk multiple projek. Jika tidak, syarikat kena sentiasa outsource dan tak dapat jimatkan kos projek.

 

  • Improve Design

 

Engineering Design dapat diperbaiki dengan adanya ilmu IECEx. Misalnya untuk Zone 1 tak semestinya semua equipment kena pakai EXD enclosure. Kalau anda tahu, equipment EXD memang mahal daripada protection type lain. Walhal ada banyak option lain yang lebih menjimatkan seperti EXP, EXIA dan lain-lain.

 

Barulah kita boleh jimat Kos projek

 

  • Dapatkan Nasihat dan Consultation daripada IECEx Expert

 

Selain kita hadir ke training untuk tambah ilmu, kita juga mahu kenal orang yang expert dan professional dalam IECEx. Dengan trainer yang berpengalaman, kita boleh tanya pelbagai soalan-soalan yang sukar dan dapat cari solusi yang terbaik daripadanya.

 

  • Tiada masa untuk latih IECEx

 

Bila cakap tentang training, manager boleh saja mengajar sendiri sekiranya ada ilmu IECEx.

 

Namun ramai manager mempunyai kekangan seperti:

 

  1. Tiada Masa Untuk Latih
  2. Cara Mengajar Kurang Menarik
  3. Tak Sempat Cover Banyak

 

Jadi sekiranya manager ada masalah berikut, disarankan hantar staff ke training berdekatan.

 

  • Syarikat mencari latihan yang affordable

Kebiasaannya, latihan Industri Oil and Gas tidak murah seperti kursus industri lain.

 

Namun sekarang ada banyak pilihan, especially belajar secara online. Harga serendah RM150 ke RM1000 sahaja seorang depending pada modul dipilih.

 

P/S: OGM Academy ada buat kelas IECEx 001, 007, 008 pada 29 Jun 2019 di Shah Alam. Jika berminat boleh hubungi kami dengan klik link ini:

http://iecexworkshop.wasap.my 

June 14, 2019

0 responses on "6 Sebab Electrical & Instrument Manager Patut Latih Staff Tentang IECEx"

Leave a Message

OGM Academy © oilandgasmaster.com
X