101 O&G : APA BEZA UPSTREAM, MIDDLESTREAM & DOWNSTREAM

1. Upstream
– Ini merujuk kepada apa-apa yang berkaitan dengan penerokaan dan pengeluaran minyak dan gas asli.
– Survey geologi dan apa-apa perhimpunan maklumat yang digunakan untuk mencari kawasan tertentu di mana mineral mungkin dijumpai biasa disebut ‘penjelajahan’.
– Termasuk langkah-langkah yang terlibat dalam ‘drilling’ sebenar dan membawa sumber minyak dan gas asli ke permukaan, dirujuk sebagai ‘pengeluaran’

2. Middlestream
– ‘Midstream’ merujuk kepada apa yang diperlukan untuk mengangkut dan menyimpan minyak mentah dan gas asli sebelum disempurnakan dan diproses menjadi bahan api dan unsur penting yang diperlukan untuk membuat senarai produk yang kami gunakan setiap hari.
– Ini termasuk saluran paip dan semua infrastruktur yang diperlukan untuk mengalihkan sumber daya ini jarak jauh, seperti stesen pam, trak tangki, kereta kebal kereta api dan kapal tangki transcontinental.

3. Downstream:
– ‘Donwstream’ termasuk segala yang terlibat dalam mengubah minyak mentah dan gas asli menjadi ribuan produk yang kita bergantung pada setiap hari.Beberapa produk yang lebih jelas adalah bahan api seperti petrol, diesel, minyak tanah, bahan bakar jet, minyak pemanasan dan asfalt untuk jalan pembinaan.
– Manakala hidrokarbon rantaian panjang yang terdapat di kedua-dua minyak dan gas asli digunakan untuk membuat produk yang jauh lebih jelas seperti karet sintetik, baja, bahan pengawet, bekas, dan plastik untuk bahagian-bahagian dalam produk yang tak terhitung jumlahnya.
– Produk minyak dan gas asli juga digunakan untuk membuat anggota buatan, alat bantu pendengaran dan pakaian tahan api untuk melindungi anggota bomba.
– Sebenarnya, cat, pewarna, serat dan apa sahaja yang dihasilkan mempunyai hubungan dengan minyak dan gas asli.

P/S Ingin belajar ilmu baru dan dapat sijil teknikal yang boleh naikkan market value anda unduk lebih mudah dapat kerja Oil and Gas? Jom join kelas Online Introduction to IECEx dan Ex 001: Hazardous Area and Ex Marking Basic ! Klik link di
https://oilandgasmaster.com/course/iecex-basic-of-hazardous-area-and-ex-marking/

August 6, 2019

0 responses on "101 O&G : APA BEZA UPSTREAM, MIDDLESTREAM & DOWNSTREAM"

Leave a Message

OGM Academy © oilandgasmaster.com
X