10 Posisi Kerja Yang Memerlukan Skill AutoCAD

Dalam usaha mencari kerja, skill software yang relevan adalah antara kunci untuk mendapat kerja. Tapi apa jenis software yang paling banyak demand dalam kerja sekarang? Hari ini kita akan bincangkan mengenai software yang famous iaitu AutoCAD.   Di bawah merupakan screenshot daripada Job Street mengenai kewajipan kerja Engineer ada skill AutoCAD yang sangat baik, bukan sekadar tahu sikit2 je ye. Nama pun ‘MUST be well verse’. Sebenarnya banyak lagi job engineer dan posisi lain yang highlight dalam requirement mereka memerlukan skill AutoCAD ni. Jom kita tengok 10 posisi kerja anda boleh ceburi dengan skill AutoCAD       Project Engineer …

Continue Reading

7 Sebab Kenapa Fresh Grad Wajib Belajar AutoCAD?

Nama AutoCAD ni sudah pasti ramai pernah dengar tapi berapa ramai yang tak tahu pentingnya kena belajar skill AutoCAD.   Buat yang baru nak tahu, AutoCAD ialah sebuah software paling femes untuk buat drafting dan design. Sebelum start apa-apa fabrication equipment atau construction bangunan, kena ada blueprint atau design dulu. Mustahil nak buat kerja tanpa apa-apa design dan plan. AutoCAD merupakan salah satu software CAD – Computer Aided Drafting. Kalau zaman dulu2, kita pakai manual lukis sebijik2 untuk design apa-apa tapi dengan AutoCAD semua dapat settle dengan cepat dan mudah.   So post ni nak cerita apa 7 kepentingan belajar …

Continue Reading

4 Kelebihan Sijil API pada Fresh Graduate

4 Kelebihan Certificate API pada Fresh Graduate   Blog kali ini nak menceritakan cara nak dapat kerja lebih cerah untuk fresh graduate melalui ilmu, skill dan certificate API Code and Standards. Ye lah, sekarang ni graduan kan semakin berlambak dan Degree Cert pun tak tentu dapat kerja lagi. Jadi ada soalan dari graduan, wajarkah untuk mereka meningkatkan peluang pekerjaan melalui mengambil Certificate API? Ada ke kelebihan bila ada Cert ni? Patut ke saya invest duit dalam Cert ni? Jika anda ada soalan-soalan sebegini, blog ini adalah untuk anda!   Tingkatkan Kefahaman Teknikal Kelebihan yang paling utama dengan mengambil Cert API …

Continue Reading

Apa itu API?

Apa itu API?     Entry kali ini, akan menyentuh mengenai apa itu API Inspection kerana ramai pernah dengar API, tapi tak ramai tahu apa maksud dan kepentingan API dalam industri Oil & Gas khasnya.   Sebelum itu, kita kena kenal dahulu apa itu A-P-I. Bukan api warna merah marak dan panas itu ye, tapi American Petroleum Institute (API). Ia merupakan sebuah badan yang mempunyai beberapa objektif dalam industri khasnya Oil & Gas.   Mempromosikan Keselamatan: Pertama, ia bertanggungjawab untuk memastikan keselamatan dalam pelbagai sudut dipraktikan dan dilaksanakan dalam industri. Setiap industri pasti ada ‘Code dan Standards’ yang wajib dipatuhi …

Continue Reading